La recepta del mes des de Can Besora
- maig 28, 2015
- By admin
- In Receptes, Reportatges
- 1 Comment
Aquest més us presentem una recepta que fa temps que es cuina a la majoria d’escoles d’Ecomenja: la lasanya de llenties amb cereals. És un plat molt interessant, tant des d’un punt de vista nutricional, com cultural, doncs ens permet obtenir una elaboració a base d’aliments que tradicionalment sempre s’han cultivat i cuinat a la nostra regió i que a la vegada ens proporciona una proteïna ben complerta i de qualitat; és a dir, que conté tots els aminoàcids essencials, i que és fàcil de digerir.
Aquest cop us farem el relat des de l’Escola Can Besora, de Mollet del Vallès, que és de les més antigues d’Ecomenja i de les que tenen més experiència amb aquest plat. Les cuineres de Can Besora, la Sandra i la Lourdes, ja fa uns cinc anys que elaboren aquesta “lasanya vegetal”, i és un plat que els agrada molt fer. Ens expliquen que al principi d’introduir-lo va costar una mica, sobretot pel fet que els infants no havien provat mai les llenties amb aquest format i les relacionaven més amb un “plat de cullera”. Però després d’un parell o tres cops de cuinar-lo i servir-lo al menjador, l’estranyesa va anar desapareixent i ara és una recepta que agrada molt i que fins i tot alguns nens i nenes el reclamen. Diuen que per a elles, com a cuineres, és molt satisfactori preparar-lo precisament per aquesta acollida i rebuda que té entre els infants.
Hem de tenir en compte que per poder aportar la proteïna completa a partir d’aliments d’origen vegetal, podem fer les tradicionals combinacions de llegums (llenties, cigrons, mongetes, faves) i cereals (civada, mill, cuscús, pa, pasta, arròs…), llavors o fruits secs. Atenció amb el seitan, que és un derivat del blat i, per tant, cal que el combinem amb llegums per aprofitar-ne bé la proteïna. Segons conclouen algunes publicacions científiques*, la combinació de llegums i cereals per obtenir la proteïna completa es pot fer al llarg de tot el dia: podeu dinar un plat de llegum i al llarg del dia anar prenent cereal. No obstant això, en nens és millor combinar-los en el mateix àpat.
Aquest mes, la sandra i la Lourdes fan la lasanya combinant la llentia amb blat forment, però altres cops també la preparen amb arròs integral; ho van alternant. Tant en una opció com en l’altra, el gra del cereal es cuina sencer i en la seva forma més integral possible, per tal de poder aprofitar tot aquest potencial nutricional que ens aporta (minerals, vitamines, etc.).
El blat forment és una de les varietats de blats antics que es conreen a Gallecs- i a altres zones on també recuperen varitats tradicionals des de fa uns anys- i que podem gaudir a les nostres escoles. Aquesta varietat antiga de blat va ser una varietat de blat dur força estesa al Lluçanès durant molts anys. La seva baixa productivitat enfront de varietats millorades va fer, però, que aquest blat fos abandonat pels pagesos per a utilitzar altres tipus de blat millorats. Fins que un pagès de la zona que no havia deixat de cultivar-ne i havia preservat la llavor va ser el punt d’inici de la seva recuperació. Si voleu saber-ne una mica més podeu llegir aquest article de la revista Etselquemenges, que parla de les seves característiques i la seva recuperació, així com també podeu consultar aquesta fitxa que va elaborar el consorci del Lluçanès.
I un cop ja en sabem una mica més sobre el sentit que té fer aquest plat i sobre els seus ingredients, tot seguit us en detallem la recepta:
Ingredients per 6 pers.:
Estofat de llenties
500gr. de llentia pardina, 2 cebes, 4 dents d’all, sal, 1 culleradeta de pebre vermell dolç, 2 culerades de tomàquet triturat, 200 gr. carbassa trossejada o pastanaga, 200gr. blat forment o arròs integral, 1 pebrot verd, 1 fulla de llorer
Beixamel
500 gr. llet, 95 gr. farina, 45 gr. Oli oliva, nou moscada al gust, formatge ratllat,sal i pebre, 1 paquet de pasta per lasanya (tant pot ser la pre-cuita com la que el bull)
Elaboració:
Piquem la ceba finament i la sofregim. Afegim el pebrot, la carbassa i els alls, tot ben picat i seguim sofregint fins que estigui ben cuinat. Seguidament afegim el tomàquet i sofregim uns 10 minuts més. Incorporem el pebre dolç i cuinem només una mica per tal que no es cremi. Afegim les llenties prèviament rentades (no cal deixar-les en remull el dia anterior). Cobrim amb aigua, afegim el llorer i coem fins que les llenties estiguin fetes.
Per una altra banda posem una olla amb aigua freda, el blat forment ( o arròs integral) i sal. Ho portem a ebullició, i quan ja hi és, afluixem el foc i ho deixem fins que estigui cuit el blat (aproximadament uns 30-40 minuts). Un cop cuit, el colem i l’afegim a l’estofat de llenties que tindrem fet. Ho remenem i ho podem acabar de calentar uns minuts tot junt.
Per a la beixamel posem oli a escalfar en una cassola, afegim la farina i ho cuinem. Afegim la llet i la portem a ebullició fins que espessi la salsa. Salpebrem i afegim nou moscada al gust.
Per al muntatge de la lasanya posem beixamel a la base d’una safata per a forn. A sobre hi posem una capa de làmines de pasta, fem una capa d’estofat de llenties i blat forment, tornem a tapar amb la pasta i repetim el procediment de nou. Un cop coberta, afegim la beixamel procurant cobrir bé tota la pasta i espolvoregem amb el formatge ratllat. Precalentem el forn a 180ºC i gratinem fins que es torri.
Com a petits trucs o recomanacions, la Sandra ens explica que l’arròs i el blat forment es poden deixar en remull el dia anterior i així la cocció serà més ràpida.
Us deixem amb aquesta lasanya ja muntada i gratinada, i que les nostres entregades cuineres ens han relatat, i esperem que us animeu a provar-la a casa i a dir-nos que us ha semblat!
Categories
Recent Posts
-
Recepta de menú xinès: arròs cantonès, porc agredolç i flam
29 abril, 2023 -
Receptes de salses vegetals
12 abril, 2023 -
Recepta de pastís de patata, salsa de tomàquet, ou dur i olives
1 març, 2023 -
Recepta de suquet de Moixina
2 febrer, 2023 -
Recepta de Falafels
28 novembre, 2022
Trackbacks for this post
[…] Aquí trobareu la recepta més famosa de la nostra escola, la lasanya de llenties, un plat fantàstic per donar llegums als més petits. Bon profit!! […]