Qui som?

Què fem i com ens organitzem

Filosofia Ecomenja

Som una empresa dedicada a la gestió integral del servei de menjador escolar ecològic i de proximitat.

Vam iniciar la nostra tasca el curs 2009-2010, provinents de la restauració gastronòmica (Joan M Ribas, finalista a millor Cuiner de l’Any 2009 al Fòrum Gastronòmic de Girona) on ja treballàvem amb productors ecològics i de proximitat.

El nostre objectiu és alimentar de la millor manera possible els infants en edat escolar i incidir en l’educació per a una alimentació saludable. Per nosaltres la cuina ecològica és un compromís amb la qualitat, la salut i el medi ambient.

Creiem fermament que som el que mengem i ens esforcem per treballar de forma coherent amb els valors que això representa.

Actualment gestionem el servei de menjador de 7 escoles de les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, Maresme i el Barcelonès.

El projecte d’Ecomenja es basa en els següents compromisos:

  • Tots els menús que servim són equilibrats i nutritius.
  • El 95 % del producte és de conreu ecològic certificat. El peix és fresc i salvatge.
  • Els nostres menús respecten i aprofiten la temporada de cada producte.
  • Els àpats que servim són elaborats a la cuina de la mateixa escola, a partir de productes frescos, sense emmagatzematges innecessaris ni congelacions prèvies.
  • El subministrament de productes frescos es fa principalment a través de productors locals i de proximitat (aproximadament en un 70 %).

Àrea suport de cuines

Del disseny de menús a la formació i la dinamització dels equips de cuina

Coordinació de la tasca diària de les diferents cuines escolars:

  • Disseny dels menús de forma mensual, atenent a la varietat de productes, l’estacionalitat i la qualitat en les elaboracions de les cuines.
  • Supervisió i control de les tasques diàries dels equips de cuina relacionats amb la seguretat alimentària, amb especial atenció al correcte funcionament del Protocol d’Ecomenja d’intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.
  • Gestió de les comandes i aprovisionaments de mercaderies amb els productors i els proveïdors d’Ecomenja.
  • Suport formatiu i tècnic als equips de cuines en la preparació diària dels menús.
  • Dinamització de l’equip de cuiners i cuineres d’Ecomenja i suport en el seu compromís diari per cuinar amb la màxima qualitat, sense estalviar esforços ni coneixements davant els fogons.

Àrea Suport Pedagògic

Des de l’acompanyament fins a accions formatives dels equips de monitoratge

  • Seguiment i acompanyament de la tasca diària dels equips de monitoratge, en coordinació amb els responsables d’Ecomenja a cada centre.
  • Gestió dels recursos humans relacionats amb els equips de monitoratge. Base de dades pròpia de monitors substituts, convenis de pràctiques amb centres de formació per reforçar la tasca dels equips de monitors i millorar l’atenció als infants.
  • Seguiment i supervisió del correcte compliment de la Normativa interna de funcionament, que regula i organitza la base del dia a dia dels equips de monitors (horaris, funcions, actituds, organització, comunicació amb les famílies, protocols, etc.).
  • Accions formatives i de suport pedagògic als equips de monitoratge d’Ecomenja.
  • Supervisió i control de les actuacions dels equips de monitoratge en relació amb els temes de seguretat alimentària, especialment pel que fa al correcte funcionament del Protocol d’Ecomenja d’intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.

Oficina i Gerència

De la gestió diària a la comunicació amb les famílies.

L’equip de l’oficina i de la gerència d’Ecomenja és el que s’encarrega de coordinar tot l’engranatge. Som un equip de professionals que ens ocupem de les tasques de gerència, administració, comptabilitat, la comunicació amb famílies i la coordinació de projectes.

El dia a dia de l’equip acostuma a ser intens, tant per la dinàmica general de totes les tasques programades com pels imprevistos que hem d’anar resolent: comencem del dia en paral·lel a l’inici de les cuines, que encenen els fogons i preparen el menú del dia.

Durant bona part del matí sonen els telèfons i l’oficina bull d’activitat: ingredients amunt i avall, números que entren i surten, llistes de comandes que s’envien i es reben…

I finalment arriba l’hora del servei, la prova de foc de cada dia, l’hora d’oferir als infants el seu dinar i d’acompanyar-los en tot l’espai del migdia interlectiu. A l’oficina també ho tenim present i, tot i que no hem de servir físicament cap menjador ni tastar cap plat en aquell moment, aquesta és també la petita fita de cada dia: el plaer de veure que l’engranatge professional i humà funciona i que contribuïm modestament a l’alimentació de cada infant i al seu creixement.