Tancament dels Tallers del Gust amb molta participació i implicació dels alumnes

Hem finalitzat els Tallers del Gust amb una segona setmana dedicada al sentit del gust i a la polisensorialitat conscient. I per acabar, hem dedicat una sessió a conèixer de primera mà l’ofici de la pagesia, a elaborar un pa de pessic de remolatxa i pastanaga i a fer un tast complet de verdures de temporada…tot un èxit de participació i resposta per part dels alumnes!

La darrera setmana dels Tallers del Gust ha estat centrada a fer una integració d’allò que els infants han experimentat amb cada un dels sentits en les sessions anteriors.

El sentit del gust ha estat el darrer que han treballat els alumnes, i ho han fet descobrint els quatre sabors bàsics entre diferents solucions misterioses. L’objectiu era reconèixer els sabors i el grau d’intensitat o concentració de cada un…i si han esmerçat d’allò més.DSC07599

Per tancar aquest capítol, hem preparat diversos experiments des de la polisensorialitat. Després de centrar-nos en que els infants treballessin cada un dels sentits per separat, aquí han descobert com la interacció entre ells ofereix un ventall més ampli de percepcions i informació, però també com aquesta interacció pot confondre i despistar…
Han participat en tres activitats on la vista, l’olfacte i el tacte els podien despistar i condicionar l’experiència del gust.

En l’última sessió hem preparat un format múltiple que pretenia d’una banda integrar tots els coneixements apresos durant les primeres sessions, i de l’altra, ampliar el coneixement i les experiències al voltant de l’alimentació amb altres aspectes que potser eren nous o més desconeguts pels infants.

En aquest sentit, hem convidat a dues pageses ecològiques de Gallecs per a que expliquessin de primera mà les hortalisses que portaven a cistella ecològica de temporada; el tipus d’agricultura amb que estaven produïdes, i la seva opció de dedicar-se a la pagesia.

DSC_0166 DSC_0173

Enfilant amb les verdures de temporada, hem aprofitat per proposar als alumnes que preparéssin un pastís amb dues verdures pròpies d’aquesta estació: la pastanga i la remolatxa. Els pastíssos han quedat boníssims i els infants han descobert que posan imaginació i buscant receptes, poden fer plats ben diferents amb una mateixa verdura o fruita.

DSC_0215L’activitat de tancament ha estat un tast complet amb tres verdures de temporada, que estaven preparades de quatre formes diferents: crues, amanides en cru, escaldades i amanides un cop escaldades.

Hem de dir que ha estat un èxit tant des del punt de vista de la predisposició dels nens i nenes a tastar-ho tot, com des del punt de vista dels resultats del tast. A falta de realitzar un anàlisi més profund dels tallers, la nostra primera valoració és que aquesta experiència ha ajudat aquests alumnes a augmentar la curiositat i obertura davant del tast de nous aliments, a poder expressar millor i amb més vocabulari les experiències sensorials que han viscut amb els tastos i conèixer més aspectes relacionats amb l’alimentació saludable i sostenible, com ara la temporalitat de les fruites i hortalisses i la producció ecològica i local.

DSC07612DSC_0238

Volem agraïr a la fundació Jaume Casademont i a Vegetalia la oportunitat que ens han donat per a  crear i dur a terme aquests tallers, doncs sense les beques “Educar menjant” no haguéssin estat possibles. Estem molt satisfets amb la seva realització i esperem que a Ecomenja puguem realitzar noves sessions en un futur.

0 734

Leave a Reply