Donem sortida als excedents alimentaris de les cuines amb l’ONG Nutrició sense Fronteres

Des de fa cinc cursos a Ecomenja vam engegar una iniciativa anomenada “Carmanyola solidaria” que dóna sortida als excedents alimentaris que es generen a algunes de les nostres cuines un cop acabat el servei del dia. Aquesta iniciativa pretén que algunes de les famílies desafavorides de les escoles s’enduguin a casa els excedents alimentaris que es generen a la cuina del centre que gestionem. Actualment està funcionant a vàries de les nostres escoles. És una mesura eficaç de lluita contra el malbaratament alimentari als menjadors escolars que tant des del punt de vista de les famílies receptores, de la direcció dels centres, com des d’Ecomenja, valorem molt positivament.

I per això, recentment, a través de l’ONG Nutrició sense Fronteres, ens hem sumat a un altre projecte similar a la ciutat de Barcelona, implantant-lo, de moment, a l’Escola Suïssa de Barcelona. El programa s’anomena BCN comparteix el menjar, i és un projecte d’ aprofitament de recursos alimentaris i treball en xarxa que contribueix a reduir la situació de pobresa a la ciutat de Barcelona.

BCN comparteix menjar

El programa compta amb el suport de l’Agència de Salut Publica de Catalunya i fa uns anys que està funcionant a la cuitat de Barcelona. L’objectiu és proveir d’aliments a entitats socials distribuïdores d’aliments de la ciutat (menjadors socials i altes) amb menjar cuinat provinent principalment de cuines col·lectives escolars, hotels o entitats i empreses col·laboradores.
Incorporant-nos a aquest projecte, l’ONG Nutrició Sense Fronteres proporcionarà aliments als menjadors socials, transportant-los des de l’Escola Suïssa de Barcelona, al barri del Putxet de Barcelona, fins a una entitat social distribuïdora d’aliments propera. Tot i que ja fa unes setmanes que està en marxa, va ser la setmana passada quan vam realitzar la primera entrega.

Segons les dades de l’entitat, cada dia es reparteixen un mínim de 150 àpats procedents d’aquest circuit entre les entitats socials beneficiàries. Des de l’inici del projecte fins a finals de 2016, s’han recuperat i distribuït més de 100 tones d’aliments, i durant l’any passat, 17 entitats socials (que atenen a més de 73.669 persones i 15.862 famílies en persones en risc de pobresa i exclusió social) van ser beneficiàries del projecte.

BCN comparteix menjar2

En el nostre cas, amb l’Escola Suïssa, l’equip de cuina congela cada dia el sobrant de cuina, el sobrant de “cassola”, en uns embalatges adequats, garantint la identificació i traçabilitat de tot el producte congelat, de tal manera que quan s’arriba a una quantitat mínima emmagatzemada ho comuniquem a Nutrició Sense Fronteres per tal que ho passin a recollir en un transport preparat. De la cuina de l’escola s’entrega directament a les entitats socials receptores per tal que el serveixin en un màxim de 48h.

transport NSFIMG-20170309-WA0005

Esperem que amb la nostra incorporació es vegi augmentat el nombre d’àpats socials que es poden oferir, i que puguem anar sumant més iniciatives per reduir el malbaratament alimentari.

0 1358

Leave a Reply