Seità estofat amb pastanaga i tomàquet
- set. 27, 2017
- By admin
- In Receptes
- 0 Comments
Inaugurem la secció de receptes d’aquest curs 2017-2018 amb una recepta de proteïna vegetal.
Les proteïnes son vitals pel nostre organisme, ja que tenen com a funció crear l’estructura del nostre cos. Podríem dir que són els “maons” de casa nostra. Per això, depenent de la qualitat del nostre “maó”, així serà el nostre cos.
Hi ha dos fonts de proteïnes segons el seu origen, animal o vegetal. Avui en dia estem més familiaritzats amb la font animal (carn, peix i ous) i menys amb la font vegetal, que ha sigut la base, durant molts segles, de la nostra famosa i saludable dieta mediterrània (llegums, cereals i pseudocereals, fruits secs i llavors) .
Les proteïnes vegetals, normalment s’han de combinar entre elles per a proporcionar “maó” de bona qualitat. Mentre això succeeixi, el resultat serà el mateix que si es consumeix proteïna d’origen animal. En adults aquestes combinacions es poden realitzar al llarg del dia, mentre que en nens s’han de realitzar durant el mateix àpat. Aquestes combinacions són: llegums amb cereals i/o llavors i/o fruits secs. Els cereals per si sols no són proteïna completa. En canvi, els que si que són proteïna completa són els pseudocereals (quinoa, blat serrahí o fajol i l’amarant) però alerta, perquè hi ha saber la quantitat que necessitem per a que sigui la quantitat suficient per arribar a l’aportació recomanada per al nostre cos, per exemple es necessiten dos plats de quinoa per aportar la proteïna que es requereix en un àpat.
A l’hora de digerir i repercutir sobre el nostre organisme, les proteïnes vegetals són més beneficioses ja que deixen menys residus després de digerir-se, i a més, solen aportar fibra que ajudarà al nostre tracte intestinal.
Per tot això hauríem d’equilibrar la ingesta de proteïnes vegetals i animals a la nostra dieta.
El seità és un producte originari d’extrem orient. S’anomena “carn vegetal” perquè s més del seu alt contingut en proteïnes, el seu aspecte i la seva textura recorden al de la carn (sense presentar tots els inconvenients d’aquesta). El seitan és la proteïna insoluble del blat: el gluten. Se sol cuinar juntament amb salsa de soja i algunes espècies.
Es un aliment adequat per a tot tipus de persones, inclús per a diabètics,
degut pràcticament a l’absència d’hidrats de carboni, ja que aquesta petita quantitat que conté és gairebé tota fibra. Però…no poden menjar-ne les persones celíaques, i tampoc haurien de fer-ho les persones que presenten alguna intolerància al gluten.
Cal recordar que la proteïna dels cereals (és el cas del seità) no és completa i cal combinar-la amb proteïnes completes o llegums.
Ingredients (per a 6 persones)
Seità en barra 700 gr, dues cebes, dues pastanagues, un pebrot verd, tres dents d’all, 250 gr de tomàquet triturat natural, dues fulles de llorer, sal, pebre i oli d’oliva.
Elaboració
Rentem i tallem les verdures. En una cassola posem l’oli d’oliva a escalfar i posem la ceba i el pebrot a sofregir. Quan estigui mig sofregit hi afegim les dents d’all. Ho salpebrem i hi afegim el tomàquet. Ho deixem coent-se poc a poc.
Triturem el sofregit, afegim unes fulles de llorer i la pastanaga tallada a daus. Ho deixen fent xup-xup fins que la pastanaga estigui feta. Per una altra banda, tallem el seità a daus i el saltegem en una paella amb oli uns minuts, fins que es dauri. Afegim el seità al sofregit i ho servim.
Categories
Recent Posts
-
Recepta de menú xinès: arròs cantonès, porc agredolç i flam
29 abril, 2023 -
Receptes de salses vegetals
12 abril, 2023 -
Recepta de pastís de patata, salsa de tomàquet, ou dur i olives
1 març, 2023 -
Recepta de suquet de Moixina
2 febrer, 2023 -
Recepta de Falafels
28 novembre, 2022