La recepta del mes amb peix sostenible i de temporada: Arròs amb cananes

Aquesta setmana a la llotja han entrat cananes, molt fresques i de temporada, fet pel qual ens hem decidit a cuinar-les a una de les nostres escoles, en forma d’arròs amb cananes.

Per a qui no la conegui, la canana és un cefalòpode molt semblant al calamar però amb algunes particularitats que permeten diferenciar-lo. La seva pell té un color violaci, més fosca que la del calamar, i les seves aletes són més curtes, ocupant una part més reduïda del cos. Té la pell més dura, i de fet per aquest motiu, en general, es menja estofada o amb guisats que la deixen més melosa.

Canana. Todarodes sagittatus.

 

Procedència i consum responsable

La canana és un cefalòpode interessant i poc conegut. Al Mediterrani es troba per sota dels 100 m de profunditat. Té les mateixes propietats culinàries que el calamar i es pesca de la mateixa manera. Però al ser una espècie més local que el calamar, tenir una temporada de pesca límitada i ser un producte poc homogeni en mides, no té tanta fama, malgrat que el seu cost sigui molt assequible i la relació qualitat-preu les faci del tot recomanables.

En quant a la sostenibilitat d’aquest peix i el seu consum, segons SOSpeix,  cal dir que és una espècie que es troba en bon estat ecològic, que es pot trobar amb facilitat, provinent de les costes catalanes, i dels ports més propers, i que l’espècie no està sobreexplotada. Malgrat tot, en aquest cas, per les seves tecniques de pesca, que són menys sostenibles (arrossegament), no se’n recomana un consum massa freqüent, sinó ocasional, tal i com passa amb el calamar.

La nostra recepta

Avui l’hem cuinat a l’escola Mogent, on ha tingut molt èxit, i des d’on ens comparteixen la recepta:

Ingredients (per a 5 persones)

400gr arròs, 250gr. de cananes, 1 pebrot vermell, 3 dents d’all, 75 gr. de tomàquet ratllat, 1 ceba mitjana, oli, sal i 1 litre de brou de peix.

Elaboració

Netegem les cananes, si no és que ja ens ho han fet a la peixateria. La pell exterior que posseeix no cal eliminar-la, tot i així, com que això va a gustos, és elecció vostra fer-ho o no. De fet moltes vegades, degut a la mateixa art de pesca, la pell ja arriba malmesa i mig trencada. Dit això, el primer que cal fer per netejar-lo és buidar-lo, arrossegar tot el que el calamars té a dins el cos juntament amb les potes. Un cop l’interior del cos net, amb l’ajuda d’un raig d’aigua freda, cal separar les potes de la resta. Finalment, només us queda eliminar la boca que resta entre les potes de la canana. Un cop netes les cananes, les tallem a trossos petits i les reservem.

Fem un sofregit amb la ceba tallada, l’all i el pebrot. Quan aquest estigui mig cuit afegim les les cananes. Quan veiem que està tot ben sofregit, afegim l’arròs i el brou de peix ben calent. Ho deixarem coure uns 18 O 20 minuts ia ho tenim per servir.

 

0 3428

Leave a Reply