Jornada de formació sobre el TTIP i les seves implicacions en l’agricultura

El proper 15 de març els companys de la Kosturica i la Xarxeta de pagesos fan una jornada de formació sobre el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre EEUU i UE (TTIP, en les seves sigles en anglès).

Jornada de formació sobre el TTIP i les seves implicacions en l’agricultura

La jornada serà a Barcelona (veure dades de la convocatòria a l’enllaç superior), i volem convidar-vos a aquesta cita i aprofitar per a fer-vos cinc cèntims de la controversia d’aquest acord i la seva negociació en secret, així com un recull d’enllaços i documents publicats per col·lectius i plataformes que estan duent a terme campanyes d’informació i acció.

El TTIP persegueix un acord i ajustament legislatiu entre els EEUU la UE, a nivell de normes, estandards i regulacions, destinat bàsicament a fer lleis per liberalitzar i unificar encara més els mercats, protegir la inversió i enfortir la impunitat de les empreses a l’hora d’operar entre continents amb més llibertat i facilitat.

S’està negociant en secret entre l’administració dels EEUU i la comissió europea i la documentació generada i relacionada estarà classificada i en secret fins al 2044. De les poques filtracions que hi ha hagut, se sap que el 90% dels participants de les reunions està composat per multinacionals, i que ni tant sols hi tenen accés els parlamentaris/àries europees ni congressites nord-americans.

Entre les moltes crítitques que està despertant, a part del secretisme amb el que s’està duent a terme, hi ha el fet que aquest acord busca una flexibilització, i per tant una pèrdua i empobriment, en matèria de drets laborals, alimentació, gestió de l’energia, protecció del medi ambient, etc., així com una privatització fulminant dels serveis públics. Aquí us deixem alguns enllaços interessants per entendre la problemàtica:

PP, PSOE, UPyD i CiU units a favor d’un tractat negociat en secret entre la UE i els Estats Units

http://www.ecologistasenaccion.es/article27102.html

L’àmbit de l’agricultura no escapa dels seus efectes. Entre els considerables riscs socials que suposaria aquesta desregularització, un dels actors afectats seria el sector agrari europeu, conformat encara per petites finques familiars, en comparació al sector agroindustrial americà. I en l’alimentació o la salut ambiental aquest tractat també es traduria, segons els experts, en una rebaixa d’estàndards en temes com els transgènics, l’ús d’hormones de creixement, l’ús de productes químics en l’agroindustria, etc. (tots ells molt més regulats i restringits a Europa que als EEUU). A continuació us proposem alguns articles i documents que aprofundeixen més concretament en els efectes del TTIP sobre l’agricultura i la Sobirania Alimentària:

http://www.soberaniaalimentaria.info/publicados/numero-17/75-no-molestar-se-negocia-lo-que-vas-a-comer

http://blogs.jornal.cat/esther-vivas/blog/1116/ttip-traieu-les-mans-del-menjar

Informe ttip – amigos de la tierra

Si voleu més informació sobre la campanya en contra del TTIP, participar en xerrades, debats i accions, o signar-hi en contra, etc. aquí us deixem el blog de la plataforma:

http://noalttip.blogspot.com.es/

 

0 390

Leave a Reply